Furudal

Skaffa en gratis hemsida på Cybersite.se du också. Anpassa den sedan efter egna behov & önskemål.

Då jag och Christina umgås och tränar mycket tillsammans föll det sig naturligt att jag tog en valp ur Kittys första kull.

Att välja valp var inte lätt, alla valpar är ju söta och samojedvalpar får vilket hjärta som helst att smälta.

Men efter att ha varit där nere nästan hela tiden så hittade jag en valp som jag tyckte om lite extra mycket. Det var en lite knubbis som var charmade mig med sin stil.

När han blev 9 veckor fick han följa med mig hem. Sedan gick tiden fort…

De första veckorna lärde vi bara känna varandra men sen började jag så smått att lära in lite små roliga saker. Utställningshund skulle han ju blir så stå var det första han fick lära sig.

Med klickerträning förstod han snabbt vad han skulle göra och tyckte det var jättekul  så fort klickern kom fram. Han var väldigt snabblärd och jag fick hålla mig i skinnet för att inte ryckas med. Man ska ju alltid låta valpen vara valp.

När han var 6 månader började vi vår första lydnadskurs. Han fick sedan gå vidare till fortsättningskursen terminen efter. Efter det var det dags att bli uppflyttade till tävlingslydnaden men då tog jag beslutet att stanna upp lite med lydnaden. Han var bara ett och ett halvt år och behövde vara få vara liten ett tag till.

Så vi började istället en agilitykurs på Hässleholms HU. Det gick jättebra och på avslutningsdagen fick han prova på hoppbanan som är inträdesprovet för att få flyttas upp till fortsättningskursen. Den klarade han jättebra och jag var väldigt glad. Han har under den terminen fått väldigt mycket hormoner som har flugit omkring. Så där har jag verkligen kämpat.

Våren 2010 började vi träna rallylydnad. Något som jag märker Nixo uppskattar. Vi hade vår första tävlingsstart hösten 2010.

Under hösten 2010 började vi även med uppletandeträning. Det körde vi ungefär en gång i veckan och där får Nixo verkligen jobba på det viset han gillar, dvs självständigt. Hans styrka är ju hans självständighet, iaf när den används på rätt sätt ;)  

Han har även fått prova på spår där han har visat ha goda förutsättningar. Tyvärr räcker inte tiden till riktigt.

I februari 2010 gjorde han även debut som draghund på Polarhundstest B (2 gånger 3 mil) i ett fyrspann. Det gick jättebra och hundarna klarade tiden med råge.

Under 2011 har han hängt med på lillebrors agilitykurs. Han fick tom vara med på avslutningstävlingen och passade då på att vinna! Så Minus får allt kämpa för att slå storebror. Agility är nog en av Nixos favoritaktiviteter.

Hans andra start i dragspåren var i februari 2011. Han klarade då sitt andra Polarhundstest 2 med fyrspannet.

 

I februari 2013 insjuknade Nixo hastigt i akut leversvikt, och efter att det såg riktigt illa ut ett tag så skedde ett mirakel. Han överlevde! Tyvärr grusades lyckan efter ytterligare ett par månader då det visade sig att hans akuta leversvikt hade blivit en kronisk leverinflammation med början till skrumplever. Nixo kommer aldrig blir frisk igen och vi tar nu vara på varje dag för tiden som vi har tillsammans kommer tyvärr vara mycket begränsad.

Uppdatering 2014-09 visade det sig att även Nixos njurar är påverkade.
Han mår inte dåligt av sjukdomen utan lever ett fullgott liv. Och så länge det är så får han vara med oss.

Uppdatering 2015-05 Nixo mår förhållandevis bra även om man märker att han inte orkar lika mycket som innan. Han sover mycket mer och promenaderna är inte lika långa längre.
Men annars är han en glad hund som fortfarande gillar att leta godis i trädgården och gå lite långsammare kisspromenader.

Uppdatering 2016-03 Nixo har sedan december 2015 sluppit äta sina mediciner. Veterinären tycker hans värden var stabila och de vet inte om medicinerna gör någon skillnad.
Tyvärr hade Nixo oturen att i slutet på sommaren -15 skada sitt högra framben. En ganska allvarlig ledbandsskada som tog flera månader att läka. Ett par veckor efter att den hade läkt så var oturen där igen och han skadar sitt vänstra framben och får en allvarlig ledbandsskada där också!
Det benet tog också flera månader innan det läkte och han kan fortfarande halta vissa dagar på det benet.
Han har efter skadan i höger ben fått artros och vi tror att han även kommer få det i vänster framben. Promenadtempot får därför anpassas lite efter vad Nixo orkar och kan just den dagen. Men för tillfället så trippar han på bra och älskar såklart att åka på äventyr.
Han är också gärna med och tränar så länge det finns godis med i bilden hela tiden. Han har ett bra liv med hög kvalité och det är det som är avgörande.
Vi hoppas nu på en skadefri vår och sommar...ja helst resten av hans liv såklart ;)

 

Nixo är en cool kille som gör allt på sitt vis, världens bästa storebror och mattes hjärta :)

Nixo fick somna in 2017-05-03 då inga mediciner längre hjälpte mot smärtan han hade i benen och tassarna.
Sov gott mitt stora hjärta, för alltid älskad, för alltid saknad

*RIP*
Swedsam's Cold Blue Mountain
"Nixo"

Född: 2008-03-17
NixoaprilAvliden: 2017-05-03
HD: A
AD: UA
Ögonlyst UA 2009 och 2011

Mamma:
SUCH Swedsam's You Made My Day
Pappa:
PDP S(polar)ch Polarullens Alyosha Maksim

Valpar:
Newsam's Kennel, Y-kullen
20120212 3 hanar + 3 tikar

Utställningsmeriter:
BIR Valp, Tollarp inoff 2008
BIM Junior, Furudal 2009
1:a B/J KL, Vaggeryd 2010

Dragmeriter:
Godkänt Polarhundstest B x 2 (2010,2011)

Rallylydnad:
Nybörjarklass:
Godkänd, plats: Lund
Godkänd,
 plats: Osby
                
  

Genomfört MH

Genomförda kurser:
Allmänlydnad 1
Fortsättningslydnad
Agility Nybörjare
Rallylydnad Grund
Rallylydnad Fortsättning
Agility Grund
Nosework Grund

Skaffa en gratis hemsida på Cybersite.se du också. Anpassa den sedan efter egna behov & önskemål.

DSC_3052

Nixo med blå sockor, bilden tagen 2011.

Nixo99
Nixo augusti 2013

Nixo98

Nixo och jag på västkusten augusti 2013